Biszkopt według Kasi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ten przepis daje możliwość wykonania przepysznego biszkoptu, idealnego do ciast i tortów. Jest to biszkopt, który idealnie wyrasta i nie opada. Gorąco polecam jego wykonanie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 5 dużych jajek
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    - 1/2 szklanki kartoflanki
    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    - 1-2 łyżki oleju
    - 1 opakowanie cukru wanilinowego
    - 4-5 łyżek octu
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt według kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek (do osobnych misek). Białka miksować ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie dodawać do niej stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
  • 2. Do miski z żółtkami dodać ocet oraz proszek. Wymieszać łyżką. Przygotowaną w ten sposób już "wyrośniętą" masę dodać do białek i miksować na najniższych obrotach lub wymieszać łyżką.
  • 3. Do przygotowanej masy dodać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz budynie. Całość wymieszać. Na końcu dodać olej i wymieszać jeszcze raz.
  • 4. Wyłożyć blachę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm) folią aluminiową lub wyciętym na wielkość blachy rękawem do pieczenia Piec najpierw około 20 minut w temperaturze ok. 150 stopni. Następnie 20-25 minut w temperaturze ok. 175 stopni. Po upieczeniu niech ciasto pozostanie na chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Porady

Jeśli piecze się biszkopt bezpośrednio na samej blasze to nie natłuszczać boków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować