Tort biedronkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami zmieszanymi z łyżeczką octu. Dodać przesiana mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, delikatnie zamieszać. Biszkopt wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180 st. przez 30 min. Po ostudzeniu wyjąć z formy i przekroić na trzy części - nasączyć ponczem.
2.Poncz:
Połączyć składniki i skropić krążki biszkopta.
3.Bita śmietana:
1,75 l słodkiej śmietany kremówki 30 % ubić na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru 7 śmietan fix i sokiem z 0,5 cytryny.
4.Pierwszy krążek biszkopta nasączonego ponczem przesmarować dżemem żurawinowym i wyłożyć 1/3 ubitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem nasączonym ponczem. Ułożyć 250 g mrożonych jagód przykryć 1/3 ubitej śmietany. Ułożyć krążek biszkoptu wierzchni nasączonej ponczem. Boki tortu obsmarować bitą śmietaną, udekorować wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu przesmarować bita śmietana. Z pozostałej śmietany wyrobić rozety. Z kiwi zrobić liście. Truskawki odszypułkować, przekroić na połowę, końcówki truskawek zamoczyć w czekoladzie i zrobić wzory biedronek.
Komentarze