Tort Bezowy

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Tort zrobiłam na 2 rocznice Ślubu:-) pycha...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Masa:
    330 ml Śmietany 30%
    250 ml Śmietany 36%
    mascarpone całe
    owoce( ja użyłam maliny, truskawki,borówkę amerykańską)

    Ciasto bezowe (2 bezy):
    6 białek
    30 dag cukru białego ( 1szkl)
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżeczki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy same białka, dodajemy cukier biały, potem trzcinowy i sok z cytryny, dalej ubijamy aż cukier się rozpuści. Dzielimy na pół i wykładamy na papier do pieczenia w kształcie koła. Pieczemy/suszymy 2godz w 140 stopniach z termoobiegiem.
  • 2. Ubijamy lekko śmietany i dodajemy po łyżce sera, ubijamy na sztywno.
  • 3. Przekładamy beze śmietaną i owocami tak aby owoce były zanurzone, przykrywamy wierzchnią bezą.

Porady

Beza chłonie zapachy z lodówki, więc najlepiej szczelnie okręcić tort folia spożywczą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować