Tort barbi czekoladowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić ze szklanką cukru na sztywno następnie dodać żółtka i ubijać przez chwilę, następnie wsypać mąkę+kakao+proszek do pieczenia wymieszać łyżką i wylać do tortownicy na babkę. Piec w temperaturze 160-170 stopni C przez około 30-40 min. Jak ostygnie przekroić na trzy części nasączyć wodą z cukrem waniliowym.
Masa :
Na gotujące się mleko wlewamy budyń wymieszany z mąką tortową i cukrem mieszamy aż się zagotuje, następnie ściągamy z ognia i studzimy.
Ucieramy 2 kostki masła z ugotowanym wcześniej budyniem.
Przełożenia tortu:
Dolny blat smarujemy masą następnie kładziemy dżem malinowy i przykładamy następny blat i tak z kolejnymi. Gdy przełożymy wszystkie warstwy cieniutką warstwą smarujemy tort z wierzchu tak aby lukier plastyczny mógł się przykleić. Gdy obsmarujemy tort następnie rozwałkowujemy lukier plastyczny( różowy) i nakładamy na tort tak aby powstały falbanki. Nogi lalki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do tortu górę laki okładamy lukrem plastycznym i zdobimy koralikami srebrnymi. Następnie z białej masy lukrowej robimy napis i z różowego wykrawamy kwiatuszki i przyklejamy na sukienkę lalki. Można udekorować lalkę różową wstążką
Porady
Kwiatki lukru plastycznego można przykleić miodem wtedy będą się lepiej trzymały na lukrze.
Komentarze