Torcik z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

Czarna porzeczka idealnie nadaje się do przygotowania letnich ciast i deserów. Ma intensywny nie tylko kolor, ale także wyrazisty smak, który uwielbiam. Puszysty biszkopt, przełożony porzeczkową śmietanką to moja dzisiejsza propozycja na wakacyjny torcik. Mniam!

Składniki:

  • Biszkopt (składniki na 1 sztukę):
    • 3 duże jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 3 łyżki mąki,
    • 0,5 łyżki oleju,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Szczypta soli
    Masa porzeczkowa:
    • około 350 gram czarnej porzeczki,
    • 0,5 kg sera białego z wiaderka,
    • 0,5 l śmietanki 30%,
    • Cukier puder do smaku,
    • 1 łyżka cukru kryształu,
    • 9 łyżeczek żelatyny
    Wykończenie:
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 2 łyżeczki żelatyny,
    • Cukier puder do smaku,
    • Świeże owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • studzenie biszkoptów                    1. BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 22 cm. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
    W ten sam sposób wykonujemy drugi biszkopt.
  • przygotowane owoce 2. MASA PORZECZKOWA: Owoce zasypujemy łyżką cukru i podgrzewamy około 10-15 minut. Gdy puszczą sok i staną się miękkie rozpuszczamy w nich żelatynę. Całość zdejmujemy z ognia.
  • umieszczony na dnie tortownicy biszkopt 3. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy stopniowo ser oraz cukier puder do smaku. Do białej masy wlewamy owoce z żelatyną. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm układamy pierwszy biszkopt.
  • przekładanie biszkoptów 4. Wylewamy na niego połowę porzeczkowej śmietanki. Na śmietankę wykładamy drugi biszkopt, po czym przykrywamy go pozostałą owocową śmietanką. W trakcie przekładania biszkoptów zwracamy uwagę, by wypełnić śmietanką boki toru. Całość pozostawiamy w chłodzie na około 2 godziny, by torcik dokładnie zastygł.
  • ubijanie smietanki 5. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec słodzimy ją do smaku. Do tak przygotowanej wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wykładamy na zastygnięty torcik. Ponownie schładzamy go, by zastygła górna warstwa tortu.
    Tort przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować