Torcik jogurtowy z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i budyniem, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając oraz stopniowo mąkę, na końcu aromat.
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem, wysmarowaną odrobiną oleju i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło.
masa jogutrowo-porzeczkowa:
Czarną porzeczkę zmiksować blenderem, dodać wodę, dokładnie wymieszać i przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek i pestek. Przetarte owoce zagotować, następnie zdjąć z ognia, dodać galaretkę oraz żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy również ksylitol i dokładnie mieszamy aby się rozpuścił. Mus porzeczkowy przestudzi, następnie dodać jogurt i dokładnie wymieszać ( można mikserem).
masa śmietanowa:
Śmietan fix zmieszać z cukrem. Śmietanę razem z fix ubić na sztywno.
Składanie tortu:
Na wystudzony biszkopt nakładamy tężejącą masę jogurtowo porzeczkowa, a następnie masę śmietanową. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na kilka godzin. Smacznego!
Porady
Jeśli używamy mrożonej porzeczki należy ja całkowicie rozmrozić.
Komentarze