Torcik jogurtowy z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny jogurtowy torcik z czarną porzeczką. Rozpływający się w ustach, przyjemnie kwaskowaty ze słodką nutą bitej śmietany.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: (tortownica 17-18 cm)
    biszkopt:
    2 jajka,
    1 czubata łyżka mąki tortowej,
    1 czubata łyżka budyniu śmietankowego,
    2 łyżki ksylitolu (może być cukier),
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    kilka kropel aromatu śmietankowego,
    masa jogutrowo-porzeczkowa:
    200 g czarnej porzeczki (może być mrożona),
    370 g jogurtu naturalnego,
    galaretka z czarnej porzeczki,
    łyżeczka żelatyny,
    czubata łyżka ksylitolu (może być cukier),
    100 ml wody,
    masa śmietanowa:
    200 ml śmietany 30%,
    1 śmietan fix,
    1 łyżka cukru pudru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Torcik jogurtowy z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i budyniem, dokładnie mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając oraz stopniowo mąkę, na końcu aromat.
    Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem, wysmarowaną odrobiną oleju i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło.
    masa jogutrowo-porzeczkowa:
    Czarną porzeczkę zmiksować blenderem, dodać wodę, dokładnie wymieszać i przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek i pestek. Przetarte owoce zagotować, następnie zdjąć z ognia, dodać galaretkę oraz żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy również ksylitol i dokładnie mieszamy aby się rozpuścił. Mus porzeczkowy przestudzi, następnie dodać jogurt i dokładnie wymieszać ( można mikserem).
    masa śmietanowa:
    Śmietan fix zmieszać z cukrem. Śmietanę razem z fix ubić na sztywno.
    Składanie tortu:
    Na wystudzony biszkopt nakładamy tężejącą masę jogurtowo porzeczkowa, a następnie masę śmietanową. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na kilka godzin. Smacznego!

Porady

Jeśli używamy mrożonej porzeczki należy ja całkowicie rozmrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować