Malinowa chmurka

  • wyświetlono: 1698 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ten, kto próbował tego ciasta choć raz z pewnością będzie wracał do niego przy każdej okazji. Malinowa chmurka to idealne połączenie smaków.

20190512_173408
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Kruchy spód:
3 żółtka
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
100 g masła
2  łyżeczki wanilii

Galaretka z malinami:
600 g malin (świeżych lub mrożonych)
3 galaretki malinowe
3,5 szklanki wrzątku

Krem śmietankowy:
500 ml śmietanki 30%-36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki wanilii

Beza z migdałami:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Malinowa chmurka

  • Malinowa chmurka1. Składniki ciasta zagniatamy. Spód formy 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy dno blaszki. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200º. Pieczemy ok 15 minut (do uzyskania złocistego koloru). Studzimy.
  • Malinowa chmurka2. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzątku. Studzimy. Do chłodnej dodajemy maliny, mieszamy (Jeśli używamy malin mrożonych, wcześniej rozmrażamy je na sicie). Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na kruchy spód. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.
  • Malinowa chmurka3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec bijania dodajemy cukier puder i wanilię a następnie stopniowo mascarpone. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na stężałą galaretkę.
  • Malinowa chmurka4. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania błyszczącej piany. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach 25x36 cm odwracamy do góry dnem. Smarujemy masłem i kładziemy na niej papier do pieczenia. Na papierze rozprowadzamy pianę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140º, pieczemy ok 60 minut. Beza powinna być sucha, rumiana, lekko popękana. W razie potrzeby pieczemy ją nieco dłużej.  Gotową bezę studzimy. Wykładamy na krem.

    Ciasto wstawiamy na noc do lodówki - na drugi dzień beza kroi się zdecydowanie lepiej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkamigdałybezabita śmietanawaniliaMalinyciasto kruchemascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowa chmurka

Dodane przez: rzelkazag

Malinowa chmurka

Ciasto ma w sobie to "coś". Wspaniale...

Malinowa chmurka

Dodane przez: theresita3

Ciasto Malinowa chmurka

Idealne na przyjęcie . Rozkosz...

Malinowa chmurka stracciatella

Dodane przez: anamarisworld

Malinowa chmurka stracciatella

Malinowa chmurka to cudowne, lekkie...

malinowa chmurka

Dodane przez: Proximaania

MALINOWA CHMURKA POTRÓJNIE MALINOWA

pyszne malinowe ciasto dla całej...

malinowa chmurka

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto Malinowa chmurka

Składa się z wspaniale współgrających...

Ciasto Malinowa Chmurka

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto Malinowa Chmurka

Delikatne, lekkie jak chmurka i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE