Torcik łososiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Rozmrożony szpinak wycisnąć i podsmażyć na maśle,
- Dodać drobno posiekany czosnek i poddusić chwilę.
- Ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc na puree.
- Wymieszać ziemniaki ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Do lekko przestudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać.
2.- Masę ziemniaczano-szpinakową wlać do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
- W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową.
- Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 st.C i piec jeszcze 15 minut.
3.- Po przestudzeniu wyjąć z tortownicy.
- Upieczony torcik obłozyć plastrami łososia wędzonego,zaczynając od boków, na wierzchu kończąc.
- Górę torcika udekorować zwiniętymi plastrami łososia w różyczki.
- Udekorować zieleniną.
- Podawać na zimno skropione sokiem z cytryny.
Porady
Torcik jest pyszny na zimno ale jeśli wolicie, można podgrzać w mikrofalówce przed podaniem.
Komentarze