Torcik jabłkowo-kajmakowy

5 (168 ocen)

Przepyszny i orzeźwiający. Idealny na rodzinne spotkania przy kawie.

Składniki:

  • Spód:
    200g herbatników
    300g masy kajmakowej

    Warstwa jabłkowa:
    720g prażonych jabłek (ja użyłam gotowych)
    2 galaretki cytrynowe

    Warstwa śmietankowa:
    500ml śmietanki 30%
    4 łyżki cukru pudru
    2 śmietanfixy

    3 łyżki płatków migdałowych

Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Torcik jabłkowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: herbatniki drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka i krusząc wałkiem do ciasta. Masę kajmakową lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy o śr. 21cm.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić i wymieszać z jabłkami. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wylać na spód z herbatników. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała.
  • 3. Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietanfixy. Wyłożyć równą warstwę na jabłka.
    Torcik posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Schłodzić, przed podaniem udekorować listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować