Tort jabłkowo-kajmakowy

  • wyświetlono: 1353 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Tort dla wielbicieli słodkości :)

celkapatelka
  • 120min

Składniki

Biszkopt o wym.25 cm
6 dużych jaj
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 łyżki cukru (do jabłek )
1 galaretka cytrynowa

Masa jogurtowa:
200 g schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
400 g jogurtu typu grecki
3 czubate łyżeczki żelatyny
7-8 łyżek cukru pudru ( do jogurtu )

Ponadto:
1 puszka masy kajmakowej 400g
zmielone orzechy do przybrania

Dodatkowo poncz do nasączenia biszkopta:
-300 ml słabej zwykłej herbaty
-sok z połowy cytryny
-1 łyżka cukru
-1 łyżka rumu

Sposób przygotowania przepisu:

Tort jabłkowo-kajmakowy

  • 1. Biszkopt ( o średnicy 25 cm) najlepiej upiec dzień wcześniej.
    Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do chwili, aż "zbieleją" i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, następnie wsypywać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
    Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypywać powoli mąkę
    i całość mieszać łyżką (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ). Natłuścić tortownicę, wlać ciasto, wyrównać, żeby równo się upiekł. Jak widać na jednym ze zdjęć, ja zapomniałam ją natłuścić, ale biszkopt wyszedł super :)
    Piec 40-45 minut w temp. 180°C
  • 2. Biszkopt przekroić na trzy blaty.
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na małym gazie na patelni z dwoma łyżkami cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie, nie trzeba dodawać cukru ). Gdy jabłka będą miękkie, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.Ostudzić.
    Pierwszy blat nasączyć ponczem, nałożyć masę z jabłek, przykryć drugim blatem.Nasączyć go ponczem.
  • 3. Śmietankę 30% ubić na sztywno. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i połączyć łyżką z ubitą śmietanką.
    Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody i dokładnie ją rozpuścić mieszając.
    Wlewać powoli żelatynę do masy, ciągle ją miksując, żeby nie było grudek. Gotową masę jogurtową wyłożyć na drugi blat zostawiając niewielką ilość na obsmarowanie boków tortu (ok. 2-3 łyżki ).
    Przykryć trzecim blatem.Również go nasączyć.
  • 4. Boki tortu obłożyć dookoła pozostawioną częścią masy jogurtowej, następnie obsypać zmielonymi orzechami.
    Masę kajmakową wyjąć z puszki, wymieszać na jednolitą masę i obłożyć całą górę przygotowanego biszkopta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptjabłkatortyurodzinyorzechyna słodkociastakajmakspecjalne okazjemasa jogurtowa

Komentarze

Podobne przepisy

Tort bezowy

Dodane przez: meggy_f

Tort bezowy z masą kajmakową

Dla wszystkich amatorów słodkości....

Cynamonowy tort jabłkowy z bezami

Dodane przez: Ola1984

Cynamonowy tort jabłkowy z bezami

Puszysty cynamonowy biszkopt nasączony...

Tort jabłkowy z twarogowym kremem.

Dodane przez: nataliakielek

Tort jabłkowy z twarogowym kremem

Smaczny tort jabłkowy. Idealnie...

Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową

Podstawą tego tortu jest rewelacyjne...

Ciasto kajmakowe

Dodane przez: ewaeu

Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i...

Piernik kajmakowy

Dodane przez: JustKuchcik

Piernik kajmakowy

Zamiast karmelu, który często figuruje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE