Tort jabłkowo-kajmakowy

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Tort dla wielbicieli słodkości :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt o wym.25 cm
    6 dużych jaj
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    2 łyżki cukru (do jabłek )
    1 galaretka cytrynowa

    Masa jogurtowa:
    200 g schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
    400 g jogurtu typu grecki
    3 czubate łyżeczki żelatyny
    7-8 łyżek cukru pudru ( do jogurtu )

    Ponadto:
    1 puszka masy kajmakowej 400g
    zmielone orzechy do przybrania

    Dodatkowo poncz do nasączenia biszkopta:
    -300 ml słabej zwykłej herbaty
    -sok z połowy cytryny
    -1 łyżka cukru
    -1 łyżka rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Kajmak

Tort jabłkowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ( o średnicy 25 cm) najlepiej upiec dzień wcześniej.
    Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do chwili, aż "zbieleją" i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, następnie wsypywać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
    Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypywać powoli mąkę
    i całość mieszać łyżką (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ). Natłuścić tortownicę, wlać ciasto, wyrównać, żeby równo się upiekł. Jak widać na jednym ze zdjęć, ja zapomniałam ją natłuścić, ale biszkopt wyszedł super :)
    Piec 40-45 minut w temp. 180°C
  • 2. Biszkopt przekroić na trzy blaty.
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na małym gazie na patelni z dwoma łyżkami cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie, nie trzeba dodawać cukru ). Gdy jabłka będą miękkie, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.Ostudzić.
    Pierwszy blat nasączyć ponczem, nałożyć masę z jabłek, przykryć drugim blatem.Nasączyć go ponczem.
  • 3. Śmietankę 30% ubić na sztywno. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i połączyć łyżką z ubitą śmietanką.
    Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody i dokładnie ją rozpuścić mieszając.
    Wlewać powoli żelatynę do masy, ciągle ją miksując, żeby nie było grudek. Gotową masę jogurtową wyłożyć na drugi blat zostawiając niewielką ilość na obsmarowanie boków tortu (ok. 2-3 łyżki ).
    Przykryć trzecim blatem.Również go nasączyć.
  • 4. Boki tortu obłożyć dookoła pozostawioną częścią masy jogurtowej, następnie obsypać zmielonymi orzechami.
    Masę kajmakową wyjąć z puszki, wymieszać na jednolitą masę i obłożyć całą górę przygotowanego biszkopta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Jogurt Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować