Torcik czekoladowy z masą budyniową

4.48 (173 ocen)

  • 2 godz.

Z okazji moich 40 urodzin upiekłam torta dla moich najbliższych, tort czekoladowy z kremem budyniowym, z płatkami białej czekolady, nasączony naparem herbacianym i musem porzeczkowym rozpuszczał się w buzi, jak mówili moi drodzy goście. Torcik można przygotować na święta lub na karnawał.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na biszkopt ciemny:
    8 jajek
    3,4 szklanki cukru
    szklanka mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao w proszku
    Poza tym : saszetka herbaty, 6 łyżek musu porzeczkowego

    Krem budyniowy:
    2 szklanki mleka
    budyń śmietankowy lub waniliowy
    3 łyżki mąki
    5 łyżek cukru
    200 g masła

    Do dekoracji:
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    polewa czekoladowa
    winogrona
    mandarynka
    płatki czekoladowe białe
    Na wierzchu ułożyć garść orzechów włoskich, polać polewą czekoladową, ułożyć połówki winogrona bez pestek, pośrodku ułożyć obraną mandarynkę, obłozyć boki płatkami białej czekolady. Wstawić do lodówki.
Wystaw ocenę:

4.48 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik czekoladowy z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny:
    Żółtka ucieramy z cukrem na puszyst ąmasę, dodajemy mąkę z proszkiem, kakao i ucieramy delikatnie. Pianę z białek ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, mieszamy i wylewamy na tortownicę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 160-80 stopniach ok. 45 minut.
    Wystudzony biszkopt kroimy na 3 krążki, nasączmy naparem z herbaty (saszetka herbaty na 1/2 szklanki wody), smarujemy każdy krążek musem lub dżemem kwaśnym - porzeczkowym.
  • torcik czekoladowy - kawałek 2. Krem budyniowy:
    W niecałej szklance mleka wymieszać mąkę z budyniem. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i gotować budyń cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia i wystudzić.
    Budyń miksować z masłem, stopniowo go dodając.
    Przełożyć gotową masą torta i delikatnie posmarować bok.
  • 3. Na wierzchu ułożyć garść orzechów włoskich, polać polewą czekoladową, ułożyć połówki winogrona bez pestek, pośrodku ułożyć obraną mandarynkę, obłożyć boki płatkami białej czekolady. Wstawić do lodówki.

Porady

torcik najlepszy jest na 2 dzień, gdy zwilgotnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować