Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem

4.49 (186 ocen)

Torcik bezowy z kremem malinowym na bazie serka mascarpone. Wierzch tortu udekorowano słodko-kwaskowymi ziarenkami granatu.

Składniki:

  • Składniki bezy:
    3 białka jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    1 łyżka octu jabłkowego

    Składniki kremu:
    250 g serka mascarpone
    250 ml śmietanki 30%
    3 płaskie łyżki cukru pudru
    1/3 szklanki gęstego przecieru malinowe (na przecier potrzeba 2 szklanki mrożonych malin) lub tyle samo syropu malinowego

    Do przybrania ziarenka z 1 owocu granatu
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza

Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie blatów bezowych:
    Schłodzone białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie nadal ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce.
    Następnie delikatnie wmieszać w ubite białka, skrobię i ocet jabłkowy.
    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi o średnicy 18 cm. Każdy z okręgów oprószyć skrobią ziemniaczaną, dzięki temu blaty bezowe nie będą przywierały do papieru.
    Masę białkową wyłożyć na narysowane koła, przy pomocy łyżki uformować lekko spłaszczone ,,chmurki".
    Blaty bezowe są niewielkie i niezbyt grube, dlatego najlepiej piec je przez 40-45 minut w temperaturze 110 stopni.
    Wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylony do wystygnięcia blatów bezowych.

    Przygotowanie kremu malinowego:
    Jeśli używacie mrożonych malin, należy je umieścić w garnku, podlać 1/3 szklanki wody i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i przez kolejne 10 minut redukować płyn, często mieszając aby maliny się nie przypaliły.
    Następnie przełożyć ugotowanie maliny wraz z sokiem na gęste sito i przetrzeć. Otrzymany mus schłodzić przed dodaniem do śmietanki.
    Wszystkie składniki kremu włożyć do miski miksera i ubić na gęsty krem.
    Krem malinowy podzielić na 2 części i wyłożyć na blaty bezowe.
    Torcik składa się z następujących warstw, od dołu patrząc: blat bezowy, krem malinowy, blat bezowy, krem malinowy, owoce.
    Torcik udekorować ziarenkami wyłuskanymi z granatu.
    Torcik wstawić na godzinę do lodówki.

Porady

Składanie tortu w całość należy wykonywać na paterze lub talerzu, na którym będzie podany. Tort jest bardzo i kruchy, że nie ma szans na przekładanie go bez zniszczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować