Tavuk köfte

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Wspaniałe w smaku klopsiki z kurczaka to doskonała propozycja na obiad, ale też jako przekąska z róznymi dipami, ryżem lub tureckim pieczywem. Po prostu nie można się im oprzeć.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • köfte :
    -podwójna duża pierś z kurczaka : 600 g
    -czerstwa bułka pszenna : 2 sztuki
    -jajko
    -żółtko surowego jaja
    -cebula (drobno posiekana) : 1 sztuka
    -sól : 1 łyżeczka ( lub więcej do smaku)
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -tymianek suszony : 1 łyżka

    dodatkowo :
    -mąka pszenna lub bułka tarta do panierowania : 4- 6 łyżek
    -oliwa lub olej do smażenia : 50 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tavuk köfte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki namoczyć w wodzie lub zimnym bulionie drobiowym, odcisnąć. Tymianek rozetrzeć w moździerzu lub zmielić. Pierś z kurczaka umyć, zmielić, wymieszać z resztą składników.
  • 2. Z masy drobiowej formować małe płaskie kotleciki, każdy z nich z obu stron obtoczyć w mące.
  • tureckie klopsiki mielone z kurczaka 3. Na patelni rozgrzać oliwę. Köftesmażyć z obu stron na złoty kolor ( 5- 6 minut ). Podawać na ciepło lub zimno.
  • 4. Rady :masa drobiowa będzie dość kleista, nakładaj porcje łyżką, wrzucaj na mąkę, obtocz, formuj kotleciki, wrzucaj bezpośrednio na rozgrzaną oliwę. Nie dosypuj bułki tartej lub innych wypełniaczy, a klopsiki będą bardzo delikatne. Zależnie od wielkości patelni można usmażyć klopsiki na dwa razy, warto pamiętać, że podczas smażenia drugiej porcji, oliwa będzie już bardziej rozgrzana i należy zmniejszyć ogień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować