Słodziutka, karmelizowana cebula pachnąca tymiankiem i ulubiony ser pleśniowy zapieczone w pysznym drożdżowym cieście to doskonały pomysł na sycący obiad lub (w wersji mini) przystawkę na przyjęcie.
3 godz.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2/3 szklanki letniej wody
Tartaletki z karmelizowaną cebulą, tymiankiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Przesianą mąkę połączyć z drożdżami, solą i cukrem. Zalać wodą i wymieszać, aż do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 2 godziny (aż ciasto podwoi swoją objętość).
2.Nadzienie: Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Cebulę podsmażać, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje. Dodać tymianek oraz ocet balsamiczny. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
3.Ciasto rozwałkować i wycinać z niego małe krążki, którymi należy wyłożyć wysmarowaną oliwą foremkę. Na ciasto nałożyć cebulę, na wierch położyć kawałki sera pleśniowego. Brzegi ciasta posmarować oliwą, wierzch posypać listkami tymianku.
4.Tartaletki piec 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
5.Tartaletki posypane listkami tymianku podawać na gorąco na obiad z sałatką z sezonowych warzyw lub lekko wystudzone jako przekąskę.
Komentarze