Tartaletki z karmelizowaną cebulą, tymiankiem i serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Słodziutka, karmelizowana cebula pachnąca tymiankiem i ulubiony ser pleśniowy zapieczone w pysznym drożdżowym cieście to doskonały pomysł na sycący obiad lub (w wersji mini) przystawkę na przyjęcie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    7 g suchych drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    2/3 szklanki letniej wody

    Nadzienie:
    3 łyżki masła
    1 łyżka oleju
    4 duże czerwone cebule
    2 łyżki listków tymianku
    1 łyżka octu balsamicznego
    szczypta cukru trzcinowego
    sól, pieprz
    ser pleśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Ciasto drożdżowe

Tartaletki z karmelizowaną cebulą, tymiankiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Przesianą mąkę połączyć z drożdżami, solą i cukrem. Zalać wodą i wymieszać, aż do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 2 godziny (aż ciasto podwoi swoją objętość).
  • 2. Nadzienie: Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Cebulę podsmażać, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje. Dodać tymianek oraz ocet balsamiczny. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
  • 3. Ciasto rozwałkować i wycinać z niego małe krążki, którymi należy wyłożyć wysmarowaną oliwą foremkę. Na ciasto nałożyć cebulę, na wierch położyć kawałki sera pleśniowego. Brzegi ciasta posmarować oliwą, wierzch posypać listkami tymianku.
  • 4. Tartaletki piec 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
  • 5. Tartaletki posypane listkami tymianku podawać na gorąco na obiad z sałatką z sezonowych warzyw lub lekko wystudzone jako przekąskę.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ser pleśniowy Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować