Tartaletki z czerwoną porzeczką pod kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne tartaletki ze świeżymi, orzeźwiającymi i kwaskowymi porzeczkami oraz chrupiącą kokosową kruszonką są doskonałym pomysłem na lekki deser w gorące letnie dni.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej
    130g masła ekstra
    1/2 szklanka cukru pudru
    2 żółtka

    Kruszonka kokosowa:
    100g mąki pszennej
    50g cukru
    70g masła ekstra
    4 łyżki wiórków kokosowych

    Pianka:
    4 białka
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka octu winnego

    500g czerwonej porzeczki
    4 łyżki cukru
    bułka tarta
    masło do wysmarowania formy



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Tarty Tartaletki Desery

Tartaletki z czerwoną porzeczką pod kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bmcdqc 1. Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem
    i dokładnie wymieszać.
  • 2. Kruszonka kokosowa:

    Masło, mąkę, kokosy i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
  • 3. Ciasto:

    Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
  • 4. Pianka:

    Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, pod koniec dodać ocet i dokładnie wymieszać.
  • image-09vm4q3 5. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki, ubite białka i posypać kokosową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Z porcji wychodzi około 15-16 tartaletek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować