Pyszne tartaletki ze świeżymi, orzeźwiającymi i kwaskowymi porzeczkami oraz chrupiącą kokosową kruszonką są doskonałym pomysłem na lekki deser w gorące letnie dni.
Tartaletki z czerwoną porzeczką pod kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem
i dokładnie wymieszać.
2.Kruszonka kokosowa:
Masło, mąkę, kokosy i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
4.Pianka:
Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, pod koniec dodać ocet i dokładnie wymieszać.
5.Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki, ubite białka i posypać kokosową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Z porcji wychodzi około 15-16 tartaletek.
Komentarze