Sernikowe tartaletki z czerwoną porzeczką, dziś serwuje na deser dla moich chłopców. Kruche spody, delikatny sernik z kwaśną nutą czerwonej porzeczki na wierzchu każdej mini tarty.
Sernikowe tartaletki z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z dodatkiem soli przesiewam przez sito, dodaję cukier, rozkłócone jajo, i zimne masło. Składniki siekam, i zagniatam dość szybko, aby nie ogrzewać ciasta dłońmi. Kulę ciasto owijam folią spożywczą chłodzę w lodówce około 15 minut, w tym czasie foremki lekko natłuszczam. Stolnicę lekko podsypuję mąką, rozwałkowuję ciasto na placek o grubości do 5 mm. Wykrawam krążki, wylepiam nimi spody tartaletek, następnie nakłuwam widelcem. Spody pieką się w wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C, w czasie 10-15 minut.
Wszystkie składniki umieszczam w misie robota kuchennego, miksuję tylko do połączenia się składników.
Masę serową dodaję na lekko podpieczone spody, na wierzch układam wcześniej wypłukane i osuszone owoce. Tartaletki pieką się ponownie w czasie 25-30 minut. Lekko przestudzone, oprószam cukrem pudrem.
Komentarze