Sernikowe tartaletki z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Sernikowe tartaletki z czerwoną porzeczką, dziś serwuje na deser dla moich chłopców. Kruche spody, delikatny sernik z kwaśną nutą czerwonej porzeczki na wierzchu każdej mini tarty.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 6 foremek

    mąka pszenna 1 szklanka
    szczypta soli
    masło 80 g
    jajko 1
    cukier 2 łyżki

    Masa serowa

    ser biały twarogowy 140 g
    cukier 3 łyżki
    jajko 1
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    śmietana 18 % 3 łyżki
    ponadto czerwona porzeczka 50 g, cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Desery

Sernikowe tartaletki z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z dodatkiem soli przesiewam przez sito, dodaję cukier, rozkłócone jajo, i zimne masło. Składniki siekam, i zagniatam dość szybko, aby nie ogrzewać ciasta dłońmi. Kulę ciasto owijam folią spożywczą chłodzę w lodówce około 15 minut, w tym czasie foremki lekko natłuszczam. Stolnicę lekko podsypuję mąką, rozwałkowuję ciasto na placek o grubości do 5 mm. Wykrawam krążki, wylepiam nimi spody tartaletek, następnie nakłuwam widelcem. Spody pieką się w wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C, w czasie 10-15 minut.

    Wszystkie składniki umieszczam w misie robota kuchennego, miksuję tylko do połączenia się składników.

    Masę serową dodaję na lekko podpieczone spody, na wierzch układam wcześniej wypłukane i osuszone owoce. Tartaletki pieką się ponownie w czasie 25-30 minut. Lekko przestudzone, oprószam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować