Tartaletki z czerwoną porzeczką i złocistą kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodkie, kruche tartaletki ze złocistą, chrupiącą kruszonką z orzeźwiającymi, kwaskowymi czerwonymi porzeczkami to fajny pomysł na letni deser ze świeżymi owocami.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej
    150g masła ekstra
    1/2 szklanka cukru pudru
    2 żółtka

    Kruszonka:
    100g mąki pszennej
    50g cukru
    50g masła ekstra

    500g czerwonej porzeczki
    4 łyżki cukru
    bułka tarta
    masło do wysmarowania formy



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tartaletki Desery

Tartaletki z czerwoną porzeczką i złocistą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29epnr4 1. Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem
    i dokładnie wymieszać.
  • image-0563m84 2. Kruszonka:
    Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
  • image-1jj0fd4 3. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
  • 4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować