Słodkie, kruche tartaletki ze złocistą, chrupiącą kruszonką z orzeźwiającymi, kwaskowymi czerwonymi porzeczkami to fajny pomysł na letni deser ze świeżymi owocami.
Tartaletki z czerwoną porzeczką i złocistą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem
i dokładnie wymieszać.
2.Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
4.Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Komentarze