Taką tartę polecam na drugie danie lub kolację, idealnie sprawdzi się na piątkowy posiłek. polecam ją podawać z sosem czosnkowym.
60 min
Składniki:
*foremka 21 cm:
Składniki:
na ciasto:
200 g mąki
125 g masła
1 jajko
szczypta soli
na nadzienie:
300 g mrożonego szpinaku
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
dodatkowo:
pomidory: malinowy i żółty
100-150 g Sera Korycińskiego (użyłam z pieprzem i czosnkiem)
łyżka czarnych oliwek
Tarta ze szpinakiem i serem korycińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę na tartę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki. Nakłuć widelcem i podpiec w 200*C przez około 15 minut.
2.Szpinak odparować w rondelku, kiedy nie będzie już wody dodać masło i podsmażyć szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić, na końcu dodać śmietanę. Przestudzić nadzienie i wyłożyć je na ciasto.
3.Ser pokroić na plasterki i ułożyć na szpinaku. Kawałek sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4.Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Oliwki również pokroić. Plasterki pomidorów ułożyć na tarcie na zmianę. Posypać oliwkami.
5.Całość posypać startym serem. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C około 30 minut. Najlepiej smakuje z dodatkiem soku czosnkowego.
Komentarze