Tarta z truskawkami i kremem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepyszna, wręcz idealna tarta z truskawkami.

  • 20 min

Składniki:

  • Przepis na ciasto – mała forma do tarty

    1 żółtko,
    Szczypta soli,
    1szklanka mąki pszennej,
    1/2 kostki masła,
    trochę ciepłego mleka,
    pół szklanki cukru


    Krem waniliowy:

    1 duża, słodka śmietana – 30 %
    wanilia – laska wanilii,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    pół szklanki cukru pudru,
    2 jajka,

    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, cukier i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki.
  • 2. Do miski dajemy śmietanę i ubijamy; do ubitej śmietany dodajemy laskę wanilii (przekrawamy i dodajemy tylko ziarenka), cukier puder, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie.
  • 3. Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Ja robie to tak, że wałkuję duże koło, nakładam na formę i formuję ciasto.
  • tarta w piekarniku 4. Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy truskawki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około ½ godz.
  • cała tarta 5. Po wyjęciu czekam aż się tarta ostudzi i dekorujemy truskawkami i cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować