Tarta z ryżem

1 (1 ocen)

W Belgii jest ona zjadana ze smakiem i właśnie tam nauczyłam się ją piec.

Składniki:

  • ciasto kruche:
    2 szkl. mąki
    2 łyżki cukru pudru
    125 g masła
    żółtko
    cukier waniliowy

    Krem:
    2 budynie waniliowe
    1l mleka (+ mleko do gotowania ryżu)
    1 woreczek ryżu
    cukier waniliowy
    ok. 2-3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce min. pół godziny. Następnie wylepić nim formę do pieczenia tarty i piec ok. 15 min. w 160°C.
  • 2. Ryż w woreczku ugotować na mleku z cukrem i cukrem waniliowym według przepisu na opakowaniu.
    Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie ugotowany ryż wsypać do budyniu. Wymieszać. Całość wylać na gorącą tartę bezpośrednio po upieczeniu. Całość zapiec jeszcze kilka minut.

Porady

Tarta nadaje się do jedzenia na ciepło jak i na zimno. Do budyniu można również dodać cukier waniliowy dla wzmocnienia smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować