Tarta z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wiśni dodajemy cukier i odstawiamy na bok.
2.Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder oraz dodajemy masło. Wszystko siekamy nożem po czym dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto. Masę owijamy folią i odstawiamy na 30-40 minut do lodówki. W międzyczasie robimy kruszonkę. Dodajemy wszystkie składniki do siebie i wyrabiamy palcami aż powstaną grudki.
3.Po schłodzeniu ciasto lekko rozwałkowujemy po czym przekładamy je na foremkę do tarty wyłożona papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Forma do tarty ma średnicę 27 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i na całej powierzchni równomiernie rozkładamy wiśnie, które wcześniej odsączyliśmy z nadmiaru soku. Wszystko posypujemy kruszonką. Ciasto dalej pieczemy w 200 stopniach przez około 45 minut.
Komentarze