cannelloni

0 (0 ocen)

Równie dobrze smakuje, jak i wygląda

Składniki:

  • Porcja na 9 roladek:
    9 ruloników makaronu cannelloni
    0,5 kg mięsa mielonego
    400g pomidorów krojonych z puszki z bazylią
    1 duża cebula
    1 szkl. mleka
    starty żółty ser
    ok. 0,5 kostki masła
    Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, keczup, olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cannelloni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ok. 3-4 łyżek oleju ( w celu uniknięcia sklejenia) przez 7 min. cały czas delikatnie mieszając. Ugotowany odcedzić, przelać zimną wodą. Porozkładać go na talerzu aby się nie posklejał jeden do drugiego.
  • 2. Obraną cebulę drobno pokroic i usmażyć na maśle (1/2 podanej porcji) na złoty kolor. Dodać mięso mielone i smażyć ciągle mieszając. Do usmażonego mięsa dodać pomidory z puszki i dalej gotować aż całość zgęstnieje przez ok. 1 godź. Mieszać. Całość musi być na tyle gęsta aby nie wylewała się z makaronu. Gdy farsz zgęstnieje doprawić solą i pieprzem do smaku a następnie dodać ok. 2 łyżki startego sera. Zagotować, aż ser się stopi. Można także dodać ok. 2-3 łyżki śmietany dla złagodzenia smaku. Zdjąć z ognia. Przystudzonym faszerować makaron za pomocą łyżeczki lub szprycy.
  • 3. Dno podłużnego naczynia żaroodpornego lekko wysmarować masłem. Układać roladki przytulając je do siebie.
  • Polane sosem 4. Sos: mleko zagotować z pozostałym masłem, szczyptą soli i gałką muszkatołową. Zagęścić mąką rozrobioną z wodą ( sos powinien mieć konsystencję budyniu). Zalać roladki. Posypać serem według uznania i polać keczupem. Piec ok. 30-40 min. W 200°C. Przez pierwsze 15 min. pod przykryciem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować