Tarte można przygotować z udziałem dowolnych grzybów leśnych. Ja akurat byłam w posiadaniu maślaków:). Smakuje pysznie! Domownicy nie mogli się najeść, w rezultacie tarty zabrakło.
Składniki:
Forma o średnicy 26 cm
Ciasto:
• 220 g mąki,
• 120 g margaryny,
• 2 szczypty soli,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• 1 duże jajko,
• 1 łyżka wody
Nadzienie:
• Około 70-80 dag ma obranych i pokrojonych maślaków,
• 2 cebule,
• Olej do smażenia,
• Sól, pieprz do smaku,
• 1 jajko,
• Natka pietruszki do dekoracji,
• Około 10 dag sera żółtego
Tarta z maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej margarynę, jajko, sól, proszek do pieczenia, wodę. Zarabiamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut . Schłodzone wykładamy na przygotowaną formę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wykładamy na nie nadzienie. Zapiekamy około 40 minut w 180˚C. Na dziesięć minut przed końcem tarte posypujemy żółtym serem.
Upieczoną posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy na ciepło.
2.NADZIENIE:
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dokładamy do niej wcześniej przygotowane grzyby. Razem smażymy , aż grzyby będą gotowe (około 20 minut). Doprawiamy do smaku.
3.Zdejmujemy z ognia. Do masy grzybowej dokładamy jajko i mieszamy całość.
4.Farsz grzybowy wykładamy na ciasto kruche. Pieczemy.
5.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia posypujemy nim tarte.
Komentarze