Krokiety z maślakami

4.49 (189 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Są bardzo proste do przygotowania, a tak wspaniale smakują z czerwonym barszczem. Będą idealne na świąteczny stół, a także na odświętny obiad czy kolację.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
    1 szklanka mleka,
    2 jajka,
    4 łyżki wody,
    szczypta soli,
    olej do smażenia,
    400g mrożonych ugotowanych maślaków,
    1 łyżeczka ziół prowansalskich,
    1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    1 jajko,
    sól,
    pieprz,
    bułka tarta do panierowania,
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z maślakami 1. Do miski wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajko i mąkę i szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Krokiety z maślakami 2. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy cienkie naleśniki.
  • Krokiety z maślakami 3. Grzyby rozmrażamy i siekamy drobno. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby. Smażymy całość razem około 5-10 minut doprawiając farsz do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
  • Krokiety z maślakami 4. Na naleśniku układamy 1 łyżkę farszu, zwijamy jego brzegi formując kształt krokieta.
  • Krokiety z maślakami 5. Krokiety maczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej.
  • Krokiety z maślakami 6. Smażymy na wolnym ogniu na rumiano ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło z czerwonym barszczem,
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować