Są bardzo proste do przygotowania, a tak wspaniale smakują z czerwonym barszczem. Będą idealne na świąteczny stół, a także na odświętny obiad czy kolację.
Krokiety z maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajko i mąkę i szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy cienkie naleśniki.
3.Grzyby rozmrażamy i siekamy drobno. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby. Smażymy całość razem około 5-10 minut doprawiając farsz do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
4.Na naleśniku układamy 1 łyżkę farszu, zwijamy jego brzegi formując kształt krokieta.
5.Krokiety maczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej.
6.Smażymy na wolnym ogniu na rumiano ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło z czerwonym barszczem,
Smacznego :)
Komentarze