W kuchni jestem nowicjuszem. Z wypiekami jeszcze nie do końca się poznałam:)Przepis na tarte jest prosty,szybki,a tarta wychodzi bardzo smaczna na zimno i na ciepło!
Tarta z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i jajko wrzucamy do miski. Do tego dolewamy masło-najlepiej miękkie (mój patent to rozpuszczone w mikrofali na 1 min.). Dorzucamy trochę soli i np. ziół-lubczyk,tymianek etc. Zagniatamy na ciasto. Po połączeniu wszystkich składników formujemy kulkę i na 25-30 min wkładamy do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. i robimy sos:
do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę,
dodajemy jajko,
zioła i przyprawy-gałka, pieprz, przyprawa włoska-na oko,
opcjonalnie ząbek czosnku.
Energicznie mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wypełniamy nim formę do tart,, albo w przypadku nie posiadania takowej możemy uformować "placka jak do pizzy na blasze.
Na ciasto nakładamy podsmażonego kurczaka, podduszoną fasolkę. Zalewamy sosem i całość posypujemy serem-dowolnym, ulubionym.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 min.
Wszystkie składniki można zmieniać i dodawać dowolne ulubione :
kukurydzę
podduszoną czerwoną cebulę,
tuńczyka i szpinak,
pesto i pomidory,
brokuły,
szynkę i ananasy:)
Komentarze