Tarta z cukinią

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, ekspresowa propozycja na obiad.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto francuskie
    1 cukinia
    1/3 czerwonej papryki
    1/3 zielonej papryki
    200 g śmietany 18% (gęsta)
    2 jajka
    Sól, pieprz, słodka papryka
    Koperek
    Forma do tarty
    Oliwa do wysmarowania tarty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Dania główne

Tarta z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do tarty wysmarować oliwą. Wykleić ciastem francuskim i nakluć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) ok 7 minut. Pozostałe ciasto zostawić na wierzch.
    Cukinię umyć. Połowę zetrzeć na grubych oczkach i odsączyć nadmiar płynu. Drugą połowę pokroić w cienkie paski. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać śmietanę, jajka, startą cukinię, połowę papryki i przyprawy.
    Na podpieczony spód wylać masę jajeczną, na wierzch ułożyć plastry cukinii i resztę papryki oraz pozostałe ciasto francuskie wg uznania. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (172 ocen)

Tarta z cukinią i szynką

To może cię zainteresować