Tarta szpinakowa na cieście twarogowym

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wędzony boczek sprawia, że smak tarty nabiera intensywności, jednak można ją spokojnie przyrządzić bez niego. W przypadku tej tarty kluczem jest jednak ciasto twarogowe, które z powodzeniem może być wykorzystane także jako spód do pizzy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g chudego twarogu
    150 g margaryny
    150 g mąki tortowej
    1 jajko
    1 łyżki lodowatej wody
    szczypta soli

    Farsz:
    pół opakowania mrożonego szpinaku
    8 plastrów wędzonego boczku
    łyżka masła
    pół opakowania sera feta
    1/2 szklanki śmietany "Rama"
    2 jajka
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    1 duży pomidor malinowy
    kolendra
    sól
    pieprz czarny

    (dwie garście suchej fasoli, bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania)
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Ciasto

Tarta szpinakowa na cieście twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników należy ugnieść ciasto. Trzeba wyrabiać je dość intensywnie, aby ciasto wyszło jędrne. Kiedy przestanie się lepić do dłoni będzie gotowe. Ciasto należy owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować je na placek. Ciastem wylepić tartownicę (jeśli nie mamy sylikonowej formy to tartownicę należy nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą). Na środek należy wysypać sporą ilość ziaren fasoli, która "powstrzyma" ciasto przed wyrośnięciem. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec na złoty kolor.
  • 3. W czasie, gdy ciasto się podpieka na roztopionym maśle zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek. Następnie dodać na patelnie szpinak i odparować z nadmiaru wody. Doprawić całość solą, kolendrą i pieprzem. Dodać pokrojone lub porwane na drobne 4 plastry boczku.
  • 4. Tartę wyjąć z piekarnika i nałożyć na nią masę szpinakową. Pozostałe 4 plastry boczku przekroić na pół. Wokół brzegów tarty ułożyć plastry pomidorów. Na każdym pomidorze kłaść jeden plasterek boczku. Posypać całość pokruszonym serem feta.
  • 5. Jajka zmiksować ze śmietaną - doprawić. Wylać delikatnie na farsz. Zapiekać tartę w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Najlepiej jednak podglądać czy wierzch zrobił się suchy.

Porady

To, czy tarta jet gotowa można też sprawdzić wbijając w nią czubek noża - jeśli po wyjęciu będzie "suchy" znaczy, ze tarta jest gotowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować