Tarta bakaliowa z nutą śmietankową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tarta troszkę "coś z niczego" :) Mimo to jest naprawdę wyjątkowa! Nie za słodka, krucha, ze smaczną nutą śmietankową. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl mąki pszennej (160 g)
    80 g zimnego masła
    90 g kwaśnej śmietany 18%

    Nadzienie bakaliowe:
    130 g orzeszków ziemnych (waga po obraniu)
    100 g rodzynków+ gorąca woda do namoczenia

    Warstwa śmietankowa:
    150 g śmietany 18%
    1,5 łyżki cukru pudru
    3 łyżki wiórek kokosowych


    DO WYMAGAŃ KONKURSU

    Składniki podstawowe z zestawu:
    1 szkl mąki pszennej (160 g)
    240 g kwaśnej śmietany 18%
    130 g orzeszków ziemnych (waga po obraniu)
    100 g rodzynków
    3 łyżki wiórek kokosowych

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    80 g zimnego masła

    Składniki robocze:
    1,5 łyżki cukru pudru
    gorąca woda do namoczenia rodzynków

    Dekoracja:
    _____

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Orzeszki

Tarta bakaliowa z nutą śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić całą noc w lodówce.
  • 2. Nadzienie bakaliowe: Rodzynki wsypać do miski, zalać gorącą wodą do pokrycia. Przykryć talerzykiem i pozostawić na całą noc do namoczenia. Orzeszki ziemne drobno pokruszyć przy pomocy wałka lub krótko zmiksować w malakserze, by otrzymać konsystencje piasku. Nie miksować zbyt długo, by nie powstało masło orzechowe :) Kawałki orzechów mają smacznie chrupać pod zębami.
  • 3. Namoczone rodzynki odsączyć z wody, a następnie zmiksować blenderem. Dodać orzeszki, zmiksować do połączenia składników.
  • 4. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wykleić nim keksówkę o długości 30 cm, wcześniej wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Dobrze wykleić zarówno dno, jak i boki formy (boki do 2 cm wysokości). Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Ciasto umieścić w lodówce na 10-15 minut.
  • 5. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Spód tarty podpiec przez ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
  • 6. Warstwa śmietankowa: Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem.
  • 7. Na ostudzony spód wyłożyć nadzienie bakaliowe, wyrównać. Piec przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i wylać na nadzienie warstwę śmietankową. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Tartę zapiekać jeszcze przez ok. 15-20 minut, aż kokos lekko się zarumieni, a warstwa śmietankowa się zetnie.

    Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować