Tarta bakaliowa z nutą śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Składniki zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić całą noc w lodówce.
2.Nadzienie bakaliowe: Rodzynki wsypać do miski, zalać gorącą wodą do pokrycia. Przykryć talerzykiem i pozostawić na całą noc do namoczenia. Orzeszki ziemne drobno pokruszyć przy pomocy wałka lub krótko zmiksować w malakserze, by otrzymać konsystencje piasku. Nie miksować zbyt długo, by nie powstało masło orzechowe :) Kawałki orzechów mają smacznie chrupać pod zębami.
3.Namoczone rodzynki odsączyć z wody, a następnie zmiksować blenderem. Dodać orzeszki, zmiksować do połączenia składników.
4.Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wykleić nim keksówkę o długości 30 cm, wcześniej wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Dobrze wykleić zarówno dno, jak i boki formy (boki do 2 cm wysokości). Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Ciasto umieścić w lodówce na 10-15 minut.
5.W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Spód tarty podpiec przez ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
6.Warstwa śmietankowa: Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem.
7.Na ostudzony spód wyłożyć nadzienie bakaliowe, wyrównać. Piec przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i wylać na nadzienie warstwę śmietankową. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Tartę zapiekać jeszcze przez ok. 15-20 minut, aż kokos lekko się zarumieni, a warstwa śmietankowa się zetnie.
Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Smacznego!
Komentarze