Pyszna babka bakaliowa, idealnie nadająca się na świąteczny stół , a także do kawy czy herbaty.
40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
50 dag mąki tortowej
6 dag świeżych drożdzy
10 żółtek
½ szklanki cukru pudru
½ kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
szklanka mleka
20 dag rodzynek
2 kopiaste łyżki smażonej, dokładnie odsączonej skórki pomarańczowej
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Babka bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru pudru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem na kogel - mogel (robotem), dodajemy wraz z wyrośniętymi drożdżami do wygrzanej, przesianej mąki, lekko wyrabiamy (można robotem nastawionym na niższe obroty).
3.Gdy składniki dokładnie się połączą, a ciasto stanie się jednolite, z pęcherzykami powietrza w środku, dodajemy sól, roztopione letnie masło i nadal wyrabiamy (ok. 7 min). Pod koniec dodajemy bakalie, składniki lekko łączymy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
4.Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy do dużej formy babkowej z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i ponownie odstawiamy, aż wypełni formę. Jeżeli nie masz foremki babkowej, gorąco polecam produkt ze sklepu cukierniczyraj.pl , ja jestem bardzo zadowolona z foremek zakupionych w tym sklepie.
5.Po tym czasie wstawiamy (bardzo delikatnie - bez najmniejszych wstrząsów) do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 min lub nieco dłużej. Czas pieczenia zależy od wysokości bakaliowej baby.
6.Zrumienioną, z bokami lekko odstającymi od formy, pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystawiamy, gdy jest jeszcze ciepła, a dopiero zimną wyjmujemy z formy, przekładamy na paterę, oprószamy cukrem pudrem lub lukrem plastycznym.
Komentarze