Babka bakaliowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna babka bakaliowa, idealnie nadająca się na świąteczny stół , a także do kawy czy herbaty.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 50 dag mąki tortowej
    6 dag świeżych drożdzy
    10 żółtek
    ½ szklanki cukru pudru
    ½ kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
    szklanka mleka
    20 dag rodzynek
    2 kopiaste łyżki smażonej, dokładnie odsączonej skórki pomarańczowej
    szczypta soli
    tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru pudru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem na kogel - mogel (robotem), dodajemy wraz z wyrośniętymi drożdżami do wygrzanej, przesianej mąki, lekko wyrabiamy (można robotem nastawionym na niższe obroty).
  • 3. Gdy składniki dokładnie się połączą, a ciasto stanie się jednolite, z pęcherzykami powietrza w środku, dodajemy sól, roztopione letnie masło i nadal wyrabiamy (ok. 7 min). Pod koniec dodajemy bakalie, składniki lekko łączymy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  • 4. Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy do dużej formy babkowej z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i ponownie odstawiamy, aż wypełni formę. Jeżeli nie masz foremki babkowej, gorąco polecam produkt ze sklepu cukierniczyraj.pl , ja jestem bardzo zadowolona z foremek zakupionych w tym sklepie.
  • 5. Po tym czasie wstawiamy (bardzo delikatnie - bez najmniejszych wstrząsów) do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 min lub nieco dłużej. Czas pieczenia zależy od wysokości bakaliowej baby.
  • 6. Zrumienioną, z bokami lekko odstającymi od formy, pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystawiamy, gdy jest jeszcze ciepła, a dopiero zimną wyjmujemy z formy, przekładamy na paterę, oprószamy cukrem pudrem lub lukrem plastycznym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować