Tarator

5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zimne zupy są idealne na upalne lipcowe dni. Lekkie, odżywcze i nie tylko nietuczące, ale wręcz odchudzające, bo takie właściwości mają ogórki.

Składniki:

  • ● 2 długie ogórki
    ● 3-4 orzechy włoskie
    ● pęczek rzodkiewek
    ● 5-6 ząbków czosnku
    ● 1 l jogurtu lub kefiru
    ● pęczek koperku
    ● 2 łyżki oliwy
    ● sól
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tarator - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i osuszamy. Koperek siekamy, czosnek drobno kroimy. 1,5
    ogórka obieramy, ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 10 minut.
  • 2. Jogurt lub kefir ubijamy, dodajemy lekko odciśniętego ogórka, koperek (część
    odkładamy), czosnek i pokruszone orzechy. Doprawiamy solą i oliwą. Mieszamy, przykrywamy i na 2-3 godziny wstawiamy do lodówki.
  • 3. Połowę ogórka (ze skórką) i rzodkiewki kroimy w plasterki. Zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy i posypujemy koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować