Tagiatelle z ostrym kurczakiem w orzechowym sosie

4.5 (162 ocen)

  • 30 min

Tagiatelle z pikantnym kurczakiem w śmietanowo - orzechowym sosie.

  • 30 min

Składniki:

  • ( na 2 porcje )

    - makaron tagiatelle - 150 g
    - filet z kurczaka - 200 g
    - orzechy ( włoskie i laskowe ) - 100 g
    - śmietana 30% - 125 ml
    - śmietana - 18% - 125 ml
    - białe wino - 100 ml
    - żółtko - 2 szt
    - sól - 1 łyżeczka
    - pieprz - 1 szczypta
    - gałka muszkatałowa - 1 szczypta
    - chilli - 1 szczypta
    - koperek - 1 pęczek
    - olej do smażenia - 100 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Tagiatelle z ostrym kurczakiem w orzechowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tagiatelle 1. Makaron gotujemy al dente.

    Filet z kurczaka oczyszczamy.

    Kroimy w ukośne polędwiczki.

    Posypujemy solą , pieprzem i chilli.

    Podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron.

    Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.

    Ubijamy 125 ml śmietanki 30%.

    Dodajemy 2 żółtka.

    Mieszamy.

    Orzechy ( mogą byc dowolne ) drobno kroimy.

    Zalewamy winem.

    Gotujemy.

    Dodajemy śmietankę 18%.

    Chwilkę grzejemy.

    Doprawiamy solą , pieprzem i gałką.

    Dorzucamy drobniutko posiekany koperek.

    Odstawiamy z ognia.


    Gotowe mięso układamy na makaronie.

    Polewamy sosem.

    Możemy jeszcze posypac kolorowym pieprzem , dla wzmocnienia smaku!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować