Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu makaron, ze smażoną piersią kurczaka, szpinakiem, z dodatkiem delikatnego sosu śmietankowego.
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
400 g szpinaku świeżego
300 g makaronu tiagatelle
200 g sera pleśniowego
150 g śmietany 18 proc.
4 pomidory suszone w zalewie
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka soku z limonki
1 ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
olej do smażenia
Tagiatelle z kurczakiem w sosie szpinakowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z piersi umyć, oczyścić, usunąć błonki i kostki. Pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć do miękkości na rozgrzanym oleju i odstawić.
2.Szpinak umyć, przełożyć na patelnię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gałką muszkatałową. Chwilę odparować na suchej patelni, po czym dodać pokruszony ser i śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem, poddusić do rozpuszczenia sera. Połączyć z kurczakiem i przemieszać.
3.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy makaron będzie al'dente przełożyć na patelnię do kurczaka ze szpinakiem. Kilka razy pomieszać na patelni, aby makaron pokrył się sosem. Dodać osączone z zalewy i drobno pokrojone pomidory suszone. Podawać od razu na talerze, posypane posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze