Tagiatelle z kurczakiem w sosie szpinakowo-serowym

4.99 (162 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu makaron, ze smażoną piersią kurczaka, szpinakiem, z dodatkiem delikatnego sosu śmietankowego.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    400 g szpinaku świeżego
    300 g makaronu tiagatelle
    200 g sera pleśniowego
    150 g śmietany 18 proc.
    4 pomidory suszone w zalewie
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżka soku z limonki
    1 ząbek czosnku
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Tagiatelle z kurczakiem w sosie szpinakowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi umyć, oczyścić, usunąć błonki i kostki. Pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć do miękkości na rozgrzanym oleju i odstawić.
  • 2. Szpinak umyć, przełożyć na patelnię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gałką muszkatałową. Chwilę odparować na suchej patelni, po czym dodać pokruszony ser i śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem, poddusić do rozpuszczenia sera. Połączyć z kurczakiem i przemieszać.
  • 3. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy makaron będzie al'dente przełożyć na patelnię do kurczaka ze szpinakiem. Kilka razy pomieszać na patelni, aby makaron pokrył się sosem. Dodać osączone z zalewy i drobno pokrojone pomidory suszone. Podawać od razu na talerze, posypane posiekanymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Ser pleśniowy Szpinak Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.2 (408 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować