Szynka z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na kawałki i lekko rozbijamy. Dodajemy sole, cukier, wodę i pozostałe przyprawy.
Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Wszystko dobrze mieszamy ręką. Gotową masę układamy ściśle w woreczku, zamykamy, wkładamy do szynkowaru i pozostawiamy na 1 dzień w lodówce. Po tym czasie, szynkowar wkładamy do gotującej się wody z łyżką octu (wody ma być 1 cm powyżej masy w szynkowarze) i gotujemy przez 2h na małym ogniu. Po upływie tego czasu, szynkowar wyjmujemy z garnka, w którym się gotował i wstawiamy do garnka z zimną wodą. Pozostawiamy na 2-4 h. Wyjmujemy i wstawiamy do lodówki na 1 dzień. Następnego dnia szynkowar otwieramy, wyjmujemy woreczek z szynką i kroimy szynkę na plastry.
Komentarze