Szynka z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Pyszna, aromatyczna domowa wędlina.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 kg mięsa gulaszowego
    1 łyżeczka peklosoli
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru pudru
    100 ml wody
    4 ząbki czosnku
    Szczypta gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka majeranku
    1 płaska łyżeczka rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na kawałki i lekko rozbijamy. Dodajemy sole, cukier, wodę i pozostałe przyprawy.
    Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Wszystko dobrze mieszamy ręką. Gotową masę układamy ściśle w woreczku, zamykamy, wkładamy do szynkowaru i pozostawiamy na 1 dzień w lodówce. Po tym czasie, szynkowar wkładamy do gotującej się wody z łyżką octu (wody ma być 1 cm powyżej masy w szynkowarze) i gotujemy przez 2h na małym ogniu. Po upływie tego czasu, szynkowar wyjmujemy z garnka, w którym się gotował i wstawiamy do garnka z zimną wodą. Pozostawiamy na 2-4 h. Wyjmujemy i wstawiamy do lodówki na 1 dzień. Następnego dnia szynkowar otwieramy, wyjmujemy woreczek z szynką i kroimy szynkę na plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować