Szybki piernik podwójnie zaparzany

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny piernik, miękki bez leżakowania :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Przepis na 3 keksówki:
    125 g masła
    4 jajka
    2 szklanki cukru
    4 łyżki oleju
    3 pełne łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
    500 g miodu
    5 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ok. 800g)
    1 szklanka mleka
    2 bardzo lekko zaokrąglone łyżki sody
    1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika

    ewentualnie 1 szklanka posiekanych bakalii (ja nie dawałam)


    Masa dżemowo- galaretkowa (na dwa pierniki, jeden zostawiłam bez przekładania):
    2 szklanki dowolnego dżemu, mogą być mieszane (ja dałam gęsty przecier z czarnej porzeczki i ok.1/3 szklanki soku wiśniowego)
    1 galateka pomarańczowa (może być inna)
    1 zaokrąglona łyżeczka żelatyny

    dodatkowo:
    Na piernik- 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady do oblania piernika
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Szybki piernik podwójnie zaparzany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło, jajka, olej cukier i śmietanę zmiksować na jednolitą masę. Miód zagotować, wrzący wlać do ubitej masy maślano-jajecznej, cały czas przy tym miksując. Dodać mąkę i przyprawę do piernika, zmiksować. W rondelku zagotować mleko, wrzące wlać do surowego ciasta, cały czas przy tym miksując. Dodać sodę, zmiksować. Jeśli decydujemy się na piernik z bakaliami to dodajemy i jeszcze raz miksujemy. Powstałe ciasto przelewamy do 3 keksówek o wymiarach 24x10 cm. Piec ok.55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Ostudzić.
    Ostudzony piernik można polać rozpuszczona czekoladą lub przekroić go wzdłuż na 3 części i przełożyć podana poniżej masą dżemowo-galaretkową.
  • 2. Jest to porcja na 2 pierniki (jeden zostawiłam bez nadziewania), jeśli chcemy przełożyć wszystkie, to dodatkowo potrzeba jeszcze 1 szklankę dżemu i 1/2 galaretki (wtedy można zrezygnować z 1 łyżeczki żelatyny). Dżem przełożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić na ok. 10-15 minut do ostygnięcia. Gdy galaretka zaczyna się lekko zsiadać, przekładać przekrojony piernik (najlepiej robić to w formie) kładąc po ok.1/2 szklanki na każdy blat ciasta, potem położyć następny blat ciasta, lekko docisnąć, itd. Zostawić do całkowitego ścięcia galaretki na ok. 2 godziny. Piernik wyjąć z formy, oblać rozpuszczoną czekoladą.

Porady

Pierniki można je modyfikować na różne sposoby, to znaczy upiec je bez dodatków i po ostudzeniu polać rozpuszczona czekoladą, dodać bakalie lub zrobić tak jak ja i przełożyć je dżemem z dodatkiem galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować