1.BISZKOPT: białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka - delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 39,5 x 24,5 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem i wlewamy masę biszkoptową. Piekarnik nagrzewamy do 175stopni i wkładamy biszkopt. Pieczemy 20-25 minut. Schładzamy i kroimy na dwie części.
2.MASA ŚMIETANKOWA: galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, schładzamy. Śmietanę ubijamy z śmietan fixem, wlewamy stopniowo schłodzoną i tężejącą galaretkę dalej ubijając. Wkładamy na pół godziny do lodówki aż masa zgęstnieje.
3.MASA KRÓWKOWA: masło ucieramy na biały puch, stopniowo dodajemy gotową masę kajmakową i ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy.
4.Na wystudzoną pierwszą część biszkoptu nakładamy masę śmietankową, następnie drugą część biszkoptu, smarujemy masą krówkową i ozdabiamy wg upodobań.
Komentarze