SZYBKA KRÓWKA

5 (196 ocen)

  • 60 min

Delikatne ciasto z kajmakową pierzynką

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:

    6 jajek

    6 łyżek cukru

    6 łyżek mąki pszennej tortowej

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA ŚMIETANKOWA:

    0,5 litra śmietany 30% kremówki

    1 galaretka cytrynowa

    1 śmietan fix

    MASA KRÓWKOWA:

    1 puszka gotowej masy kajmakowej

    1 kostka masła

    DO DEKORACJI:

    płatki migdałowe lub wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybka krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka - delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 39,5 x 24,5 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem i wlewamy masę biszkoptową. Piekarnik nagrzewamy do 175stopni i wkładamy biszkopt. Pieczemy 20-25 minut. Schładzamy i kroimy na dwie części.
  • 2. MASA ŚMIETANKOWA: galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, schładzamy. Śmietanę ubijamy z śmietan fixem, wlewamy stopniowo schłodzoną i tężejącą galaretkę dalej ubijając. Wkładamy na pół godziny do lodówki aż masa zgęstnieje.
  • 3. MASA KRÓWKOWA: masło ucieramy na biały puch, stopniowo dodajemy gotową masę kajmakową i ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • 4. Na wystudzoną pierwszą część biszkoptu nakładamy masę śmietankową, następnie drugą część biszkoptu, smarujemy masą krówkową i ozdabiamy wg upodobań.
  • 5. Ciasto schładzamy 3 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować