Ciasto szpinakowo - truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Następnie cały czas miksując wlewać cienkim strumieniem olej. Na koniec wsypać przesiane mąki z proszkiem. Krótko zmiksować, na koniec dołożyć szpinak, ciasto wymieszać łyżką. Przelać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
2.Masa budyniowa: Odlać 0,5 szklanki mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Od razu do gorącego budyniu włożyć połamaną na drobne kawałki czekoladę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę, wyłożyć na ciasto szpinakowe. Na masie poukładać biszkopty.
3.Mus truskawkowy : Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzątku. Ostudzić. Truskawki, zmiksować na gładki mus, pod koniec wlać galaretkę. Dokładnie wymieszać ze sobą. Lekko tężejącą masę wyłożyć na biszkopty.
4.Krem śmietanowy: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę. Krótko zmiksować. Przełożyć na mus truskawkowy. Udekorować według uznania.
Komentarze