Szpinakowe ciasto w każdej odsłonie smakuje pysznie. Dziś polecam jego połączenie ze śliwkami.
To jedno z tych ciast, które uwielbiam. Powstaje szybko, smakuje pysznie i zachwyca wyglądem!
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Blaszka 25x30 cm
Ciasto szpinakowe:
• 5 małych jajek,
• 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
• 1,5 szklanki mąki tortowej,
• 1 szklanka mąki krupczatki,
• 1 szklanka oleju,
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 250 gram cukru drobnego do wypieków
Dodatkowo:
• Śliwki na wierzch ciasta
Ciasto szpinakowo- śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak wyjmujemy z zamrażalnika i pozostawiamy do rozmrożenia. Gotowy odciskamy z nadmiaru płynu. Najlepiej odcedzić go na sitku o drobnej siateczce. Tak przygotowany umieszczamy w garnuszku. Wlewamy do niego olej i całość miksujemy.
2.Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na puszystą masę.
3.Do ubitych jajek dodajemy mąki, proszek do pieczenia oraz przygotowany szpinak.
4.Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wykładamy na przygotowaną blaszkę.
5.Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na połowę i usuwany z nich pestki.
Śliwki, skórką do dołu wykładamy na ciasto. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Komentarze