Naleśniki ufoludki, zielono - białe pod słodkim puchem. Dla dzieci, dorosłych, smakoszy i wybrednych!
30 min
Składniki:
Ciasto na ok. 15 naleśników o średnicy 21cm:
2 jajka
1 szklanka mąki
1,5 – 2 szklanki mleka
200 g szpinaku, waga po odsączeniu
Płaska łyżeczka cukru
Szczypta soli
Olej do smażenia
Farsz:
400g białego sera
200g jogurtu naturalnego
4 – 5 łyżek cukru
Cukier puder do posypania naleśników
Szpinakowe naleśniki z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć na sicie. Wszystkie składniki ze sobą połączyć mikserem lub zblendować. Ciasto ma być dość rzadkie, zostawić je na godzinę w lodówce. Usmażyć cienkie naleśniki. Chłodne posmarować farszem serowym i zwinąć w ruloniki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
2.Farsz: Ser zmielić lub dokładnie rozdrobnić widelcem. Dodać jogurt oraz cukier. Masę serową dokładnie wymieszać.
Komentarze