Zielone ciasto? Czemu nie! Skoro wszyscy już znamy marchewkowe czy czekoladowe z burakami, to dlaczego nie zrobić zielonego ciasta z dodatkiem szpinaku? Pycha!
Składniki:
- 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego)
Szpinakowe ciasto z polewą czekoladową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiórki uprażyć delikatnie na patelni. Przestudzić.
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wiórki. Wymieszać.
W drugiej misce wymieszać ze sobą mleko, olej i szpinak. Dodać do "suchych" składników. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 40 - 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Gdyby ciasto za mocno się przypalało, przykryć folią aluminiową z wierzchu.
Ciasto po upieczeniu przestudzić.
Czekoladę posiekać i zalać gorącym mlekiem (uwaga! musi być to gotujące się mleko, inaczej czekolada się nie rozpuści!), dodać masło i cukier. Mieszać do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy.
Polać wystudzone ciasto.
Smacznego!
Porady
Pamiętajcie, aby szpinak dokładnie odsączyć na sitku.
Komentarze