Szpinakowe ciasto z polewą czekoladową.

0 (0 ocen)

Zielone ciasto? Czemu nie! Skoro wszyscy już znamy marchewkowe czy czekoladowe z burakami, to dlaczego nie zrobić zielonego ciasta z dodatkiem szpinaku? Pycha!

Składniki:

  • - 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego)

    - 1 szklanka mąki pszennej

    - 1 szklanka wiórków kokosowych

    - 0,5 szklanki brązowego cukru

    - 0,5 szklanki mleka

    - 1/3 szklanki oleju

    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    - 50 ml mleka

    - 50g gorzkiej czekolady (min.70%)

    - 1 łyżka cukru pudru

    - 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szpinakowe ciasto z polewą czekoladową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki uprażyć delikatnie na patelni. Przestudzić.

    Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wiórki. Wymieszać.

    W drugiej misce wymieszać ze sobą mleko, olej i szpinak. Dodać do "suchych" składników. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

    Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 40 - 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Gdyby ciasto za mocno się przypalało, przykryć folią aluminiową z wierzchu.

    Ciasto po upieczeniu przestudzić.

    Czekoladę posiekać i zalać gorącym mlekiem (uwaga! musi być to gotujące się mleko, inaczej czekolada się nie rozpuści!), dodać masło i cukier. Mieszać do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy.

    Polać wystudzone ciasto.

    Smacznego!

Porady

Pamiętajcie, aby szpinak dokładnie odsączyć na sitku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować