zielone ciasto szpinakowe bez jajek z polewą czekoladową

4.46 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zielone ciasto? Czemu nie! Skoro wszyscy już znamy marchewkowe czy czekoladowe z burakami, to dlaczego nie zrobić zielonego ciasta z dodatkiem szpinaku? Od razu uprzedzam pytanie - szpinaku w cieście nie czuć :) Za to czuć bounty. Ciasto jest bez jajek, więc dobre dla osób, na nie uczulone

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego)
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 szklanka wiórków kokosowych
    - 0,5 szklanki brązowego cukru
    - 0,5 szklanki mleka
    - 1/3 szklanki oleju
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 50 ml mleka
    - 50g gorzkiej czekolady (min.70%)
    - 1 łyżka cukru pudru
    - 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Zielone ciasto szpinakowe bez jajek z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki uprażyć delikatnie na patelni. Przestudzić.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wiórki. Wymieszać
  • 3. W drugiej misce wymieszać ze sobą mleko, olej i szpinak. Dodać do "suchych" składników. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
    Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 40 - 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Gdyby ciasto za mocno się przypalało, przykryć folią aluminiową z wierzchu.
    Ciasto po upieczeniu przestudzić.
  • 5. Czekoladę posiekać i zalać gorącym mlekiem (uwaga! musi być to gotujące się mleko, inaczej czekolada się nie rozpuści!), dodać masło i cukier. Mieszać do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy.
    Polać wystudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować