Szpinakowa roladka na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożony szpinak dokładnie odsączamy z wody.
Oddzielnamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do szpinaku i miksujemy na jednolitą masę. Ubijamy pianę z białej i mieszamy ze szpinakiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzewamy piekarnik do 170'C
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozprowadzamy na papierze na ok 37x30 cm. Pieczemy 12 min. Studzimy 10 minut i odklejamy delikatnie od papieru.
Pieczarki dokładnie myjemy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dusimy.
Serek topiony mieszamy z koperkiem i chrzanem.
Ciasto smarujemy masą serkową, wykładamy pieczarki. Zwijamy w roladę.
Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Kroimy na plastry ok 1-1,5 cm.
Komentarze