Szkockie kule .

0 (0 ocen)

Przepis z kuchni angielskiej. Robione z takich samych składników co nasz klops z jajkami czy ,, jaskółcze gniazda „.

Składniki:

  • 5 jajek
    1 średnia cebula
    0,25 dag mięsa mielonego - te są z drobiowego ( oryginalnie w starych przepisach jest to jagnięcina )
    bułka tarta
    sól
    pieprz biały mielony
    ½ łyżeczki musztardy
    tłuszcz do głębokiego smażenia ( podobno kiedyś smażono na łoju baranim lub smalcu )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szkockie kule . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować 4 jajka na twardo ( nie gotować za długo ,żeby nie pojawiły się sine obwódki wokół żółtek ). Pozostawić w zimnej wodzie do ostygnięcia. Bardzo drobno pokroić cebulę ( można utrzeć na tarce ) i włożyć do mięsa .Do masy mięsnej dodać 3-4 łyżki bułki tartej , ½ rozmąconego jajka ( drugą część zostawić do panierowania ) , musztardę , posolić i popieprzyć . Obrać jajka na twardo. Masę mięsna podzielić na 4 części i otoczyć nią jajka –formując kule. Panierować w mące , pozostałej połówce jajka zmieszanej z 1 łyżka wody , bułce tartej ( bardzo miałkiej , najlepiej przesiać bułkę przez sitko ). We frytkownicy rozgrzać tłuszcz do 180 stopni . Kule mięsne wkładać do koszyczka do robienia frytek i ostrożnie zanurzyć w tłuszczu. Smażyć na złoto ( ok. 8 minut ). Wyjąć .Odsączyć .

    Nie bardzo wiem czemu Anglicy podają do nich chetney z mango ( i co on ma wspólnego ze Szkocją ) – ale przekonywano mnie ,ze musi być ten chetney koniecznie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować