SZARLOTKANA ZIMNO

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Inna wersja klasycznej szarlotki dla łasuchów lubiących wyraźne smaki. Kruche ciasto zastąpione delikatnym biszkoptem,jabłka z dodatkiem galaretki cytrynowej i do tego bita śmietana posypana cynamonem

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt z białek:
    3 białka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa Jabłkowa:
    2 kg jabłek
    4 galaretki cytrynowe
    2-3 łyżeczki cynamonu

    Ponadto
    500 ml śmietany 36%
    2-3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Bita śmietana

Szarlotkana zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SZARLOTKA NA ZIMNO 1. BISZKOPT
    Z białek ubić sztywną pianę, wszystkie składniki sypkie wymieszać razem i cały czas miksując na.najmniejszych.obrotach.porcjami.dodawać.do.piany..Gotowe.ciasto.przelać.do.blaszki wyłożonej papierem
    do pieczenia, piec około 30 minut nagrzanym piekarniku.
  • 2. Jabłka obrać pokroić w kostkę dusić do momentu aż będą miętkę, następnie za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy jabłkowej dodać 2 galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać kolejne 2 galaretki przygotowane według opisu na opakowaniu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić około 30 w lodówce. Tężejąca masę jabłkową wylać na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki aby się schłodziła. W czasie gdy ciasto się chłodzi ubić śmietanę z cukrem na sztywno, ubitą śmietaną posmarować jabłeczniki posypać cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Cynamon Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować