Puszysty sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, puszyste i lekkie ciasto szybkie w przygotowaniu i podatne na kombinacje :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oliwy
    4 łyżki letniej wody przegotowanej

    Masa serowa:
    70 dag sera naturalnego "Vitello"
    pół szklanki cukru pudru
    2 opak. bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
    1 szk. mleka
    3 galaretki cytrynowe

    Dodatkowo:
    2 galaretki agrestowe

    Wymiary brytfanki 23x33
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Puszysty sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając, kolejno dodać żółtka, dalej ubijamy, następnie dodajemy wodę i olej oraz na sam koniec ubijania wsypujemy mąkę z proszkiem, całość mieszamy łyżką, bądź mikserem a najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 -35 minut. Biszkopt studzimy i ścinamy wierzchnia warstwę.
  • 2. Masa serowa:
    Wcześniej rozpuszczamy 3 galaretki cytrynowe w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Do wysokiego naczynia wlewamy szk. zimnego mleka i wsypujemy dwa opak. "Śnieżki", ubijamy na sztywno.
    Ser wykładamy do wysokiej miski, następnie dodajemy cukier puder i mieszamy, kolejno do sera wkładamy przygotowana bitą śmietanę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach, na koniec wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy ponownie na najniższych obrotach. Przygotowana masę serową wykładamy na wystudzony biszkopt.
  • 3. Na masę serową wylewamy tężejącą galaretkę agrestową. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego :)

Porady

Z dodatkami do tego ciasta możemy pokombinować, gdyż dostępne są również smaki serka np. brzoskwiniowy czy pomarańczowy i dodać do tego takie same smakowo galaretki, biszkopt możemy zastąpić ciastkami-biszkoptami. Czas przyg. zawiera czas pieczenia biszkoptu i czas przyg. masy serowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować