Szarlotka z imbirem i orzechami

0 (0 ocen)

Pyszna, prosta i szybka szarlotka która ma jeden feler - błyskawicznie znika:D

Składniki:

  • - 300 g mąki pszennej typ.650
    - 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
    - 1 łyżka imbiru suszonego
    - 250g masła lub margaryny
    - 200 g cukru pudru
    - 2 jajka
    - 3 łyżeczki jogurtu naturalnego typu greckiego
    - 5 dużych jabłek
    - 100 g orzechów włoskich
    - cynamon do smaku
    - 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Szarlotka Desery

Szarlotka z imbirem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Łączymy ją z zimnym masłem i dokładnie "wcieramy" w mąkę. Dodajemy cukier puder, jajka i jogurt oraz imbir i zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na pół i każdą część owijamy folią spożywczą i szybko wkładamy do zamrażarki na ok.15 min.
    Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy posiekane orzechy i cynamon oraz mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną. ( ew. cukier jeśli jabłka były bardzo kwaśne)
    Ciasto rozwałkowujemy na kształt foremki - u mnie 25x30cm. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy jedną część ciasta, nakłuwamy widelcem, na to masę jabłkowo-orzechową i przykrywamy drugą częścią ciasta . Wierzch ciasta znów nakłuwamy widelcem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra- dół) na ok. 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować