Szarlotka sknerusa

4.5 (146 ocen)

  • 10 min

Najtańszy i najprostszy deser w historii deserów wykorzystujący to co często wyrzucamy czyli owoce z kompotu. Nie lubię niczego marnować a dzięki temu pomysłowi możemy przygotować przepyszny deser niemal za darmo :)

  • 10 min

Składniki:

  • (na 2-3 porcje)
    Jabłka z kompotu o pojemności 1l
    cynamon do smaku
    rodzynki
    200ml śmietany kremówki
    cukier puder do smaku
    kolorowa posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka sknerusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skórek (najczęściej same bardzo łatwo odchodzą) i wycinamy gniazdo nasienne. Owoce blendujemy na gładki mus. Dosmaczamy cynamonem oraz dokładamy garść rodzynek. Mus przekładamy do szklaneczek lub szklanych pucharków. Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ubita masę przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na mus jabłkowy. Całość dekorujemy posypka cukrową. Voila! :)

Porady

Możemy do deseru wykorzystać zamiast jabłek również inne owoce z kompotu np. maliny czy truskawki. Możemy wtedy dopasować dodatki do użytych owoców i np. cynamon zamienić na imbir, sok cytrynowy, czy skórkę pomarańczową. Możemy także na dno naczynka dodać granolę lub płatki owsiane czy kukurydziane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować