Szarlotka serowa na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, Stopniowo dodawać żółtka i cukier, zmiksować. Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Na koniec połączyć z roztopioną czekoladą. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr.26 cm. Piec 20 minut w 170 st.
2.Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Ucierając dodawać po łyżce twaróg. Pianę z białek ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową. Masę przelać na kakaowy biszkopt i piec jeszcze 40 minut w 160 st. Ostudzić.
3.Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę i uprażyć ze szklanką wody na głębokiej patelni do miękkości jabłek. Wymieszać z cynamonem i cukrem (jeżeli jabłka są słodkie możemy pominąć cukier). Do miękkich jabłek dodać suche galaretki i jeszcze chwilę podgotować, aż masa zgęstnieje. Stężałą masę jabłkową przełożyć na masę serową i wstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny ( a najlepiej na całą noc). Na koniec udekorować kleksami z bitej śmietany. Smacznego!
Komentarze