Sypana dyniotka jak szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wariacja na temat "szarlotki sypanej" - tym razem w wersji z dynią i daktylami

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki kaszy manny
    1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia, pełna
    po 1 łyżce pestek dyni i płatków górskich, czubatych

    1 szklanka puree z dyni
    1 łyżka cukru cynamonowego
    0,5 - 1 łyżeczki przyprawy korzennej
    garść suszonych daktyli, posiekanych
    100g masła, zmrożonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sypana dyniotka jak szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniotka sypana 2 1. Mąkę, kaszę, cukier i proszek dokładnie ze sobą wymieszać i podzielić na dwie części - do jednej z nich dodać nasiona dyni i płatki owsiane.
  • 2. Formę natłuścić, na dno wysypać pierwszą warstwę suchej mieszanki (bez dodatków), a następnie wyłożyć na nią puree dyniowe i daktyle. Równomiernie posłodzić cukrem cynamonowym i posypać przyprawą korzenną (najlepiej przez sitko). Wierzch posypać pozostałą częścią suchych składników (część z dynią i płatkami owsianymi).
  • 3. Zetrzeć zamrożone masło i zapiekać przez 50-60 minut w 180 stopniach, aż skorupka nabierze złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować