Jestem studentką pedagogiki. Chętnie gotuję dla rodziców i brata, lubię wypróbowywać nowe przepisy. Bogracz to pyszna potrawa na zimowe dni, dodaje sił i energii.
1 godz. 30 min
Składniki:
● 1/2 kg polędwicy (np. ligawy)
● 2 czerwone papryki
● papryka chili (może być suszona)
● duży pomidor
● 2 ziemniaki
● 2 cebule
● 3 ząbki czosnku
● olej
● przyprawy: słodka mielona papryka, kminek, sól lub przyprawa uniwersalna, pieprz.
Kluski: 10 dag mąki
● 2 jajka
● łyżka posiekanej natki
● sól
Sycący bogracz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule i czosnek drobno kroimy.
Smażymy na 3 łyżkach oleju
ok. 5 minut. Dodajemy dużą
łyżkę mielonej papryki. Mieszamy,
odstawiamy na 3 minuty.
2.Mięso kroimy w kostkę, dodajemy
do cebuli i czosnku,
smażymy. Po ok. 30 minutach
podlewamy małą ilością wody,
odstawiamy na 3 minuty, dodajemy
pokrojone papryki, pomidora
bez skórki i chili. W razie
potrzeby podlewamy wodą
i gotujemy na małym ogniu ok.
15 minut. Ziemniaki kroimy
w kostkę i dodajemy do mięsa.
Wlewamy t yle wody, by przykryła
ziemniaki. Doprawiamy
solą, pieprzem i kminkiem.
3.Jajka rozkłócamy z 2-3 łyżkami
wody, dodajemy natkę,Przyślij przepis 5
sól i mąkę i mieszamy, by wtłoczyć
jak najwięcej powietrza.
Ciasto powinno mieć konsystencję
gęstej śmietany. Gdy
ziemniaki będą miękkie (po
10-15 minutach), wlewamy ciasto
cienką strużką, cały czas
mieszając. Gotujemy 2 minuty
i od razu podajemy.
Komentarze