Sycące danie jednogarnkowe z węgierskim rodowodem.
Składniki:
ok. 700 g wołowiny gulaszowej ( może być pręga , szybciej się gotuje )
1 duża czerwona papryka
2 duże pomidory bez skórki
1 duża marchew
300 g pieczarek
1 duża cebula + 3 ząbki czosnku
1 litr soku pomidorowego
przyprawy : sól, pieprz, pieprz cayenne, słodka i ostra papryka w proszku, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku, 1/3 łyżeczki mielonego kminku
smalec do smażenia
3 łyżki mąki na kluseczki
1.Wołowinę pokroić w kostkę, wrzucić wraz z pokrojoną cebulą na gorący tłuszcz, lekko przysmażyć.
Na patelnię z mięsem dodawać po kolei : pokrojone w większą kostkę marchew, paprykę, pomidory i posiekany czosnek, chwilę poddusić po czym wrzucić do głębszego garnka.
Wlać ok. 2 litry wody i wstawić do gotowania.
2.Teraz dodać pokrojone pieczarki, sok pomidorowy i wszystkie przyprawy, gotować aż do miękkości mięsa.
Przed końcem gotowania z mąki i odrobiny wody zagnieść kulkę ciasta dość twardego ( jak na makaron), odszczypywać malutkie kawałeczki tworząc w palcach małe kuleczki kluseczki i wrzucać je od razu do garnka.
Pogotować jeszcze chwilę i na koniec dosmaczyć, pamiętając że bogracz jest potrawą bardzo pikantną.
Komentarze